Sunday, 22 December 2013

Jeles

Jeles tgk org ada isteri berniqab?
Mcm tu jgak aku..
Jeles tgk muslimah berniqab :')

Aku inginkan nya satu hari nanti ya Allah..
Dan kiranya diberi peluang,
biarkan aku istiqamah
melaksanakannya.
biarkan aku pakai niqab semata-mata
keranaMu, bknnya sebab sesiapa.

"Ya Allah, kurniakan aku
si dia yang mampu membimbing aku dan zuriat kami
kelak ke jalan Mu. "

bantu aku juga dalam memperbaiki akhlak ku ini ya Allah...
:'


Thursday, 19 December 2013

hamba Allah vs botol

assalamualaikum..
rajin pulak la hari ni nak post 2 kali kan..
urm.. tgh ada cte nak share ni..
pernah la sekali ni terbaca tentang muslimin/muslimat ni ada kaitan dengan botol
botol ada kaitan dengan hamba Allah..
botol2.. hamba Allah... hamba Allah.
(mula la meraban tu.. aish! astagfirullah... :) )

ok lah, nk dijadikan cte, skadar perkongsian bersama dengan awk.
awk yg tgh baca entri hamba Allah yg hina ni la..
sudeh! jgn meraban haziqah ooi..
pantang btul kalau dibagi merapu.

ok2.. nk cte ni.. imagine yg mengalami insiden ni awk sndiri taw..

satu hari tu, aku baru lepas jogging dgn kengkawan.
lepas penat jogging tu, aku prgi kedai runcit tu.
aku amik air mineral dalam peti ais tu.

masa nak bayar tu, penjaga kedai yang memang aku kenal tu bersuara.
Pekedai :    cuba kalau saya bagi awak pilihan. awak nak tak?
aku        :    pilihan?pilihan apa?
Pekedai :    ada 4 botol air mineral.
                  1.  airnya ada separuh je, lepas tu x bertutup
                  2.  airnya penuh, tapi tak berpenutup
                  3.  airnya xpenuh, tapi berpenutup
                  4.  airnya penuh, pastu bertutup.

aku       : (dengan muka pelik) mestilah sy pilih yg no.4 tu
Pekedai : (senyum) ye. sesiapa pon akan pilih yg no.4 tu.
aku       : kenapa tanya cam tu?

Botol pertama  :   Airnya tggal separuh dan botolnye xde pnutup.  Samalah macam ungkapan yang biasa kita dengar tu. "dah kena tebuk tupai" mksudnya, dia ni kurang jaga aurat dan pergaulan dia dgn yg bkn mahram.

Botol kedua     :  Airnya penuh, tp botol tu xde tutup.  sama la macam si dia ni tau jaga aurat dan pergaulan   dia, tapi cara dia ttup aurat tu xsempurna lagi. mksdnya, kalau perempuan tu, dia blum boleh pakai tdung smpai ttup dada, pakaian still lg ketat, jgn lupa, lelaki pon ada aurat dia jgak yee.

Botol ketiga    :   Airnya tggal separuh je, tapi ada penutup.  Samalah mcm si dia ni tau jaga aurat, tapi xberapa nak jaga pergaulan dia dgn yg bkn mahram.

Botol keempat:   Airnya penuh, pastu tertutup rapi.  this is the best! gambaran ibarat wanita yang tutup           auratnya dgn sempurna ditmbah pula dgn dijaga pergaulannya dengan rapi diserikan lagi dgn sifat malu sebagai benteng takut untuk lakukan larangan Allah.


Astagfirullah sahabat! Lihat diri dgn mata hati. Diri kita ni sama dgn botol no berapa?  Alhamdulillah jika yang keempat itu adalah kita. :)  tapi bagaimana pula jika yang pertama? kedua? ketiga?

Ya Allah.. kau peliharalah aku dari perkara yang kau murkai.
Peliharakanlah iman kami agar tak terlalu mengikut nafsu yang tak pernah puas ni
ya Allah..

Amin.. ya rabbalalamin.. :')









just wanna tell u that...

assalamualaikum :)
just nak bg tau kt sini yang
esok aku balik umah..
even org lain balik hr ni kan..

n now..
my heart beat so fast..
why ya Allah?
:')

Friday, 6 December 2013

lepas diploma+knapa

Assalamualaikum...
I'm back!
selepas hampir 3hari aku diuji Allah dari segi masalah kesihatan.
Demam+Batuk+Selsema dll..
xpe lah.. redha je.. kan dh kata, sakit yang Allah bg tu sebab Dia sayang kita..
sebab Dia nak hapuskan dosa kecil kita.. so, think positive k ;)

Alhamdulillah, hari selera makan pon rsenye.. ada dah kot..
(excited nak g cafe bli mknn tuk lunch jap lg.. haha..)

hah! cerita hotzzz sepanjang ketidaksihatan aku..
kelmarin lecturer tegur..
"awk ni lepas diploma mesti kahwin"
haa.... terkesima sebentar mak, nak... hehe..
sape x terkejut.. baru masuk kelas kot..
duduk pon x lagi, lecturer aku dah ckp cam tu..
kenapa dia tnye cam tu?
mmg x la aku nk crita kt sini kan.. hee

n semalam pulak...
aku dduk sembang ngan adik2 junior..
pastu ada yang tanya, kenapa akk tinggalkan dia sedangkan
dia yang gerakkan akk tuk berubah..

unexpected btul bdak ni.. haha..
tp xpe..
gini je jawapannya..
kalau mmg jodoh tu ada, ada la..
n....
"Allah x kan ubah keadaan suatu kaum sehingga dia berusaha keras untuk ubah keadaan dia tu sendiri"

ok2.. sampai sini dulu.. i need a breakfast first..

11.33 a.m
7.12.13

Sunday, 24 November 2013

assalamualaikum :)

eh, tgk smile tu awk pon nk snyum gak?
xpe2.. sila kan.. senyum2..

ok, hr ni, hari pertama tuk sem 4 kat UiTMKT dlm kos.... OM..
mle2 kos software.. tp madam xdtg.. katanye sbb ke Dungun.
pastu kelas ECO.. ibuuu! nak balik boleh? haha.. tibe2.. kau ni dah kenapa iqa oii~
*garu kepala..

then after class ECO, kelas Mandarin pulak..
ok.. loushi still ingat nama.. ok la tuh! :)

tu je.. 3 kelas je hr ni.. 
tp tu la.. penat.. mcm tgh sem dh rsenye..

lpas hbis kelas td, g hospital tgk ank lecturer.. 
Allah.. hati seorang ibu, 
mgalir air mata dia dgn keadaan anak dia yg 
keadaan kritikal tu.. 

ingatan buat diri : mati tu x kira masa.. xmustahil lepas ni
                          kalau tgh2 menaip ni, tiba2 Allah tarik nyawa..
                          muhasabah diri..

"drpd Allah kita dtg, kpd Allah kita pergi  :')"

"Ya Allah.. matikan aku juga hamba2Mu yang lain dlam keadaan yg baik dan beriman kpd Mu 
Ya Allah..
dan jangan lah kau matikan kami hambaMu yg hina ini dlm keadaan yang mengaibkan "


esok, hari kedua.. ya Allah.. I really2 hope that tomorrow is better than today.. :)
Rabbi yassir wa la tuassir..

Thursday, 21 November 2013

mengulik kenangan..

bismillah...

lepas edit sampai le puas hati ni, aku gatal tgn g bkk entry2 lama..
astagfirullah..
hati aku sendiri tanya kat aku.. itu ke aku dulu..
ampunkan hambamu yang leka dengan dunia mu ya Allah..

tapi aku yakin.. dia perantara kepada smua perubahan ni..
dan smuanya kerana Mu ya Allah..

"Indeed, Allah will not change the condition of people if they do not try hard to change it themselves"
 
ye.. benar kata2 Allah ni..


terengganu.. here i come!

bismillahirrahmanirrahim...
nak habis sebulan 2minggu dah cuti ni awk ooi~
sekejabnye rasa~
skrg.. tgh get ready nak balik kampus UiTMKT..
n get ready for everything
dr segi fizikal to mental..
dpt dah jadual tadi..
urm..urm..urm..boley tahan la ckp sama lu..
agak la kan...
insyaallah..
everything will be okey.. if....
u manage ur time preciously..
ke guane? hehe..

ok, wish me luck tuk awk.
ye la awk.. awk yg tgh usha blog hamba Allah yg hina ni..
n utk awk pulak,..
fi hifzillah.. (smoga dlm pliharaan Allah) insyaAllah..

*rse mcm ada ssuatu nk type kt sini..
tp...... ape ye.. hurm.... cm xterkeluar plak..
xpe la.. next time .. kot.. hehe

ok2.. tamat dah kisah cuti sem aku..
Get ready for semester 4 @ UiTMKT haziqah!

Tuesday, 12 November 2013

da boleh buka dah :D

assalamualaikum!
hah! melebar senyum aku bila dah boleh bkk blog ni..
ada la hr tu, terfikir2 nk delete a.k.a biarkan je blog ni..
tp, rse syg la puleek :'(
akhirnye! malam ni.. boleh bukak dah..
solutionnye, aku uninstall chrome ni, buat mse ni..
terpaksa la gne mozilla dulu.. xpe.. sabar itu penting..
jnji hasilnye memuaskan..

ok, dan ketahuilah yg minggu dpn aku dah kna balik kampus
insyaAllah.. daftar masuk tuk sem 4..
hey! u getting old!! haha...

urm2.. n kwn2 poli aku pulak, skrg sibuk dgn practical dorang..
ala bestnye dpt practical.. untung lee.. kita xdo.. (ayat sedih..haha)
camne pon.. all the best utk korang k.. timba la pengalaman tu bertimba2..
buat bekalan mse dh keje betul2 nanti..

tu je la cte kali ni..
cam ne pon..
thanks Allah.. sbb bg hamba Mu ni ilham tuk solve big problem(4 me) ni.. :)
#AllahTuSweet

Sunday, 1 September 2013


ISTIQAMAH KAH NANTI?


Assalamualaikum..
Tak pandai lah nak berkias-kias dah le nim. (haha.. poyo je ;p)
Nak dijadikan cerita, baru-baru ni, ada sahabat tanya, macam mana nak buat kalau kita buat perubahan secara mendadak dan kerana seseorang, n seseorang tu lelaki.
Sentap lalu! Hehe..
Jadi, ni dia cara penyelesaiannya..
1.       Tanya diri, apa yang akan jadi kat aku kalau si dia yang mengubah aku tu pergi dari hidup aku satu hari nanti?( tak kira la dia tu meninggal or dah clash)
 Mampu ke aku istiqamah kalau aku berubah semata-mata sebab dia?

2.       Apa yang aku dapat kalau aku berubah sebab dia semata-mata?  Sedangkan kalau kita lakukan sesuatu tu niatnya kerana Allah, kita akan rasa kemanisannya. Kita akan rasa selamat, dan betapa nikmatnya bila melakukan sesuatu kerana Dia satu-satunya sang pencinta yang agung.

Peringatan untuk awak yang berubah secara drastic tu, n untuk diri yang hina ni juga..
a.       Cuba untuk istiqamah dengan perubahan diri yang kita dah buat tu.
b.      Rapatkan diri dengan mereka yang berilmu supaya kita tidak leka. Ingat.. syaitan tu tak kan berhenti hasut anak adam.
c.       Cari kata-kata semangat yang mampu menjadikan kita jadi lebih kuat menghadapi cabaran bila lakukan perubahan.
d.      Rajin-rajin la surf internet utk cari lagi cara untuk istiqamahkan diri.
e.      Ingat dosa-dosa yang pernah kita dah buat dulu tu perlu supaya kita sentiasa ingatkan diri supaya tak buat lagi perbuatan tu n rasa insaf dengan silap kita tu dulu.
Sebenarnya kan, kita kena juga berfikiran positif + bersyukur taw.  Kalau di fikirkan balik, kan dah kata, setiap kejadian yang Allah jadikan tu, ada hikmahnya tersendiri. Let’s think positif!
Allah dekatkan dia dulu tu untuk kita sebab Allah jadikan dia perantara untuk kita berubah jadi yang lebih baik dari dulu. N bila Allah pisahkan kita dengan dia tu sebab Allah nak kita rasa nikmatnya cintakan Allah lebih daripada cintakan makhluk ciptaan dia n nikmatnya bila berubah tu sebab Allah semata-mata.
“x boleh berenggang dengan Allah itu sweet! ;) “

Ni untuk awak yang membaca :




 Sekarang ni, pic ni jadi pic kat desktop aku.  Tampal la dekat mana-mana yang senang nak tengok supaya kita sentiasa beringat.
Maklumlah, manusia ni mudah lupakan.. hehe..
Ok lah, keep istiqamah ye J  wallahua’lam..

Saturday, 24 August 2013

kem kesatria negara 3

assalamualaikum..

entri kali  ni, nak share pasal kem yang baru je aku g hjung minggu lepas.
22-24 ogos 2013.
kem yang menggabungkan komander ngan TTS..
kem kali ni buat kat pulau kapas aka cotton island.
ok,
hari pertama : sampai kt jeti KT tu, naik bot dulu. rasa2 nye dekat setengah jam jugak la pjlnn nak smpai tu.
lama x naik bot, bila dh sparuh jalan tu,... haish! sipi2 nk mabuk. alhamdulillah smua nye ok :)
dh smpai pulau tu,  terus pasang khemah kt kem site. malam nye tu, biasalah kem. msti ada ice breaking kan.. dh setel ice breaking tu. kol 12, time to sleep.. tido dlm khemah tu~
haha.. (gelak suka sbb da lme xtido dlm khemah!) tp! time nak tido tu, tiba2 hujan selebat2nye sehingga banjir dan khemah kami... terbalik.. dugaan2.. n mlm tu, ktorang tido kt kafe dia je..
kelakar ada, geram pon ada. xpenah2 la sepanjang hdup aku g kem boleh plak banjir masa kem kan.. hehe...

hari kedua: hari tu ktorang main game running man. kna buat seat up la.. * da lama gak xbuat seat up! hehe..., main tisu, rasa makanan dll..
ok, ptg tu plak. g snorkling.. new experience!
alhamdulillah smua nya berjalan lancar. dapat la aku tengok dari dekat gamat, landak laut, batu karang dll. (selalu tengok kt screen je.. :p) tapi kesian kt ana sbb kaki dia luka teruk gak la bagi aku. dia tersalah pijak batu karang tu kot.
cam ne pon, aku pegang kata2 sir. dia kata, sepatutnye bila kita tengok keindahan dalam laut tu, kita rasa insaf. tersedar dengan kebesaran Allah yang menjadi kan dunia lautan tu. subhanallah.. agungnya ciptaan mu ya Allah~
malam tu pulak, sepatutnye ada night walk, tp atas sbb2 tertentu, digantikan dengan model vs zombi. dak2 lelaki jadi model ngan zombi tu. yang game ni malas nak komen lebih2..

hari ketiga : last day ni, sementara tggu breakfast tu, ada la satu grup pelancong ni baru sampai. tengok gaya, aku rasa orang kita kot. subhanallah! salah seorang perempuan tu, dia berpurdah walaupun kt tepi laut ni.. ya Allah.. terharunye rasa.. nampak tak, where ever u are, aurat tetap terjaga. tahniah kak! u inspired me~
selepas tu, main bola tampar pulak. aku tak main pon. dorang je yang main. n lepas game tu, kemas utk balik pulak.

tarikh ni sepatutnye aku kena attend kem JOC yang KMI buat jugak. tapi, ye lah, kita merancang, Allah pon merancang tp sebaik2 perancangan tu, Allah punya perancangan utk kita la yang terbaik. kan? ;)  ada hikmah nye bila kita redha dengan perancangan Allah tu.. aku yakin yang tu.

dah balik. sekarang ni, fokus pada study pulak ye haziqah!

aku x amik banyak gmbar sgt la.. tggu sik-sik ni upload dlu, next entri aku upload pic kt sini ye :)

have a nice day sahabat..

*maafkan aku, kalau kau terasa hati. tapi ni usaha kita utk jadi 'botol no.4'. awk pon dah janji nak tolong sy kan ;)



ni je satu pic yang ada. tu pon amik kt syasya.. hehe..
subhanallah.. cantik kan sunset ni.. 

Monday, 5 August 2013

sesi jun - okt 2013

assalamualaikum.. 
wah..wah..wah.. lamanye tak update citer kat sini..
=)
busy+ malas nk update. cam tu la kisahnye..

sekarang ni, tgh cuti mid sem..
alah, bukan lama pon, seminggu jee
tu pon sebab raya..
malam ni malam ke 28 ramadhan.
subhanallah.. sekejab sangat rasa..

cek list sikit + muhasabah diri
hari ni baca quran x?
dah smpai juz bape hr ni?
so far terawih dah berapa kali tinggal?
dll...

ramadhan hampir hilang, 
cam ne dgn diri ni?
ramadhan kali ni mampu mengubah anda kah??
mudah2an...
insyaAllah..

tambahan cerita..
oh part 3 yg men stress kan..
please be kind to me =(
ish, stress nye lah sem ni..
kenapa ek, nk kata subjek berat sangat..
hurm.. mgkin..
ke kau yg study last minit tuu..
nak salah kan sem ni puleek...

x pe lah.. slow2..
insyaAllah boleh punyee...
=)
U CAN DO IT HAZIQAH~

Allah ada kan.. insyaAllah dia akn bantu kau..
dan juga bantu awk yg tgh baca blog saya ni..
insyaAllah..

ok lah, dadaaa
assalamualaikum =)

Friday, 12 July 2013

running man...

salam ramadhan..... :)
alhamdulillah..
dapat jugak aku merasa ramadhan tahun ni..

jom kita sama2 perbanyak kan amalan ye sahabat :)

ok, balik pada tajuk asal..
RUNNING MAN...

sejak bermenjak-menjak ni aku jadi addict ngan running man
siapa yg influence aku?
xpayah nak salahkan orang sgt laaa
diri sendiri yang salah..

hmm.. nak dijadikan cerita, satu hari tu 
ada someone ni tanya kat aku..
dialog dia cam ni

A : running man tu binatang ape?
aku : (senyum) variety show. org korea buat.
A : suka la tengok cite tu? best ke?
aku : erm.. tengok jugak.. kadang2 ada yang best, kadang2...
A : kalau kat kampus tu ada ke channel one hd tu?
aku : (waah dia tau kt mne cte tu disiarkan) tak la.. kitorang passing2.. 
A : ooh.. hmm.. tak rasa BERDOSA ke passing2 cte tu?
aku : (muka pelik) kenapa pulak dosa?
A : dorang tu tutup aurat ke??
aku : (cuma mampu tersenyum)
A : dah la korang tengok orang x tutup aurat, lepas tu passing2 lg kat kawan2 yang lain.
kan?
aku : (angguk jee)
A : x rasa mcm passing dosa ke??





terus aku terjaga..
siapa dia?
wallahua'lam..
ye.. mmg running man tu menghiburkan hati, ketawa bagai nak rak bila tengok.
tapi ingat pesan nabi muhammad s.a.w

"kalau engkau tahu apa yang aku tahu, tentu kamu akan sedikit tertawa dan banyak menangis.”

Siapa tertawa semasa mudanya, dia akan menangis semasa tuanya. Siapa tertawa semasa kayanya, dia akan menangis semasa fakirnya. Dan siapa tertawa semasa hidupnya, dia akan menangis semata matinya.”
Baginda saw juga bersabda :
“Banyak tertawa dapat mematikan hati.”
wallahua'lam..

Friday, 14 June 2013

UiTM Kuala Terengganu, I'm back!

assalamualaikum..
haa.. semangat kau..
hari ni (14 Jun 2013) genap dah seminggu aku kat UiTM ni..
mula-mula nak cerita pasal roomate dulu lah..
aku dapat bilik ana yang dulu..
n roomate yang dulu+1 roomate baru.

Ada tiqah dengan ainur.
roomate baru pulak, classmate aku, nabila.
unbelievable!
hehe..

ok, masuk hal kat kampus pulak.
sem ni, ada 8 kos termasuk koko.
yang bestnye lagi, sem ni aku belajar bahasa mandarin.

ni hao! (salam sejahtera) :)
lepas tu belajar kos yang sama sikit ngan sains komputer
excited sangat!
hehe..

tu je kot cerita kali ni..
daa.. Assalamualaikum..

Do the Best, Let Allah do the rest!


Saturday, 25 May 2013

ya Allah, aku perlukan petunjukMu..

assalamualaikum..

hati terdetik nak meluah di sini selepas mengadu kepadaNya..

maaf kan aku sebab melukakan mu. Ya, mungkin benar ego aku terlalu tinggi sehingga aku sendiri tak sedar.  
bukan niat aku untuk salah kan kau bila ni semua terjadi.. mungkin ni takdir kita.  
dan bukan juga niat ku untuk salahkan takdirNya.

cuma kini, aku berserah kepadanya. 
sabar lah hati.. mungkin ini ujian untuk kita, hadiah daripadaNya.

khabar gembira buat mu. 
Apabila kita lakukan sesuatu itu kerana Allah, yakin lah satu hari nanti, dia akan berikan sesuatu yang indah kepadamu sebagai pulangannya..
jujur, niat aku meninggalkan mu dulu hanya kerana Allah.
semoga yang indah itu akan datang buat kita satu hari nanti :)

sekarang,
 biar lah kita sama-sama menjaga hati, akhlak juga iman terutamanya. 
supaya ia menjadi istimewa buat pasangan kita nanti.

yang sudah, biar lah ia berlalu. biarkan ia menjadi pengajaran buat kita.

saat ini, aku hanya mampu berdoa kepadanya.

"ya Allah, sekiranya kau cipta kan dia untuk aku,
satukan lah hati kami hanya kerana Mu ya Allah.
damaikan lah hati ku menerima ketentuan Mu
sekiranya dia bukan untuk ku.."

"ya Allah..
Bila ini bukan masanya,
Bila ini bukan saatnya,
Jarakkan lah kami,
Pisahkan lah kami,
Agar kami jauh dari dosa,
dari perkara yang sia-sia,
Agar kami tidak mengundang murkaMu
Temukan kami dengan cinta yang Engkau redhai."

"Ya Allah,Jika aku diberi peluang untuk mencintainya...
biarkanlah cinte ini kekal dihatiku untuknya,
jika cinta itu gugur disebabkannya,aku rela cinta itu terkubur buat selamanya . . .
 amin . .

jika jodoh kita tiada, aku yakin, Allah telah sedia kan si dia yang lebih sempurna di mata mu untuk mu.,









Tuesday, 14 May 2013

biar cantik di mata Allah ;)

assalamualaikum..

cerita kali ni pulak, khas untuk sahabat-sahabat yang :
1.berniat nak berhijrah
2. terdetik hati nak lakukan perubahan ke arah yg lebih baik
3. yang nak istiqamah lepas berhijrah

insyaAllah, masuk je bulan depan, aku dah genap setahun berhijrah..
sekali lagi, jutaan terima kasih aku ucap kan pada mr. H.
ye,aku yakin perkenalan kita ni ada hikmahnya.. insyaAllah..

di akui, setahun penghijrahan ni, banyak sangat halangan yang aku lalui.
tak perlu cerita kat sini lah halangan-halangan tu, biarlah dia terus tersemat di hati..(cewaah)

cuma satu, bila lakukan sesuatu niatnya ikhlas kerana Allah, insyaAllah semuanya OK!
hehe.. jangan risau sahabat, Allah akan permudah kan urusan kita nanti..

ok. sebenarnya aku nak share tips-tips bagi sahabat2 yang baru nak lakukan perubahan.

1. biasakan diri pakai stoking dengan sarung lengan bila keluar.

kalau di kira-kira la kan. takde la mahal mana pon sarung lengan tu. baru-baru ni, aku nampak sarung lengan tu ada dijual kat kedai RM2. So, why not korang beli je handsock tu. tak mahal pon kan..
alah, topup tiap2 minggu boleh je. 
Jangan nak berkira lah. untuk kebaikan kita jugak kan..

2. pakai pakaian yang longgar.

sekarang kan dah ada t-shirt muslimah. baju RM30-40 boleh beli, 
tak kan t-shirt yang mampu melindungi kita insyaAllah yang baru RM20 tu pun berat nak beli kan..
kurang kan pakai jeans. bagi la jin tu pakai seluar jeans tu. korang pakai plak seluar slack k. 
pasti kan ia nya longgar. ;)

3. cari dan sertai kumpulan usrah yang diyakini. maksudnya grup ni dibentuk hanya lah untuk berhijrah lillahitaala semata2.. 
sebabnya. syaitan tu tak kan pernah berhenti hasut kita. lagi2 kita yang baru nak berhijrah ni takut kembali balik ke jalan yang lama. 

4. bila kita sudah yakin dengan perubahan yang kita buat ni, mula lakukan perubahan dari segi penampilan.

i. mulakan dengan tudung bidang 50. lepas tu pin kan ke bawah. 
look simple but nice. right? ^^
ii. bila dah mula rasa selesa, tingkatkan kecomelan anda dengan memakai tudung bidang 60 pula. 
memang tak dinafikan, tudung bidang besar ni agak la mahal. tapi apa lah sangat kalau nak di bandingkan dengan ganjaran pahala kita sebab jaga aurat lillahitaala.. kan? ^^

Dalam pada berusaha menjaga penampilan, tips-tips atas ni masih dipraktikkan dengan istiqomah (berterusan). Iman ditingkatkan, ibadah diperhebatkan, akhlak dipermantapkan. insyaAllah.

 kurangkan pemakaian seluar serta mengantikannya dengan memakai kain. Memakai t-shirt muslimah dengan kain tidak ada salahnya. Bahkan lebih manis dipandang mata. .

wallahua'lam.. 
semoga kita semua istiqomah dalam melakukan segala perintah Allah..

p/s: diakui, bila kita keluar g mall or mana2, mmg ada kalanya kita akan dipandang dengan pandangan
yang semacam. tapi biarkan! jangan rasa malu.
biar kita pelik kat mata manusia, tapi kita tetap comel di mata Allah. kan?



wasalam.. ;)
oh, ye.. result dah keluar, alhamdulillah walaupun xde apa yg nak dibanggakan, tapi kita tetap kena bersyukur kan..

Thursday, 25 April 2013

solat sunat istikharah

Assalamualaikum.. 

entri kali ni, nak cerita pasal solat sunat istikharah..
bila cakap pasal istikharah je, sesetengah orang akan fikir buat istikharah ni bila nak kahwin..
haloo sis, haloo bro.. jangan sempitkan fikiran...
istikharah ni bukan untuk berkaitan jodoh je..
istikharah ni dibuat bila kita rasa susah nak buat keputusan.

Ok, entri lepas kan aku cerita yang aku dalam dilema sama ada nak kerja ataupun 
jadi CEO berjaya kat rumah..
alhamdulillah, Allah tu sentiasa ada dengan kita bukan? :)
Aku teringat untuk buat istikharah.
(terus teringat kata dia. Dia cakap, Allah tak nak aku buntu lama2.. alhamdulillah..)

macam mana nak buat? 
macam ni....


jelas ke?

ok, macam ni..

  1. niatkan dalam hati, kita nak kan perunjuk dari Allah supaya kita tak salah buat keputusan.
  2. kalau boleh, sebelum buat istikharah tu, better kita puasa sunat dulu. Sebab masa ni la kita dekat dengan Allah. Masa puasa  ni la kita dah tak larat  nak buat jahat dah. Kita cuma ingat Allah je time puasa ni.. kan?
  3. malam tu, sebelum tidur, ambil wudhuk n solat..
  4. better solat hajat dulu. Kemukakan hajat kita tu kat Allah..
  5. sekarang, baru buat istikharah. Rakaat 1 lepas al-fatihah baca al-kafirun. Rakaat kedua pulak surah al-ikhlas.
  6. lepas solat, perbanyakkan istigfar,wirid lepas tu doa..
  7. time to sleep! :) sebelum tidur, bulat kan niat semoga Allah beri petunjuk dan hidayah untuk kita dapatkan keputusan yang TERBAIK. insyaAllah..
that's all..
p/s: petunjuk dari Allah tu tak semestinya mimpi, gerak hati yang kuat pon ada kalanya tu pun petunjuk Allah..

Wallahua'alam..
Wassalam... :)

Wednesday, 17 April 2013

alhamdulillah.. tamat dah sem 2 + kerja part time

assalamualaikum.. 
alhamdulillah..
yey!! tamat dah sem dua kat UiTM Kuala Terengganu..!
seronok tak terkata bila semuanya dah selesai..
(maksud semua kat sini tu assignment, test, quiz n most important is FINAL)
subhanallah.. sekajapnya masa berlalu.. aku rasa macam baru semalam aku lalu depan UiTMKT
(kenangan masa first time melawat kawasan u)
tup..tup.. dah habis sem dua..
bersyukur pada Mu ya Allah..

sekarang tengah cuti sem..
nak buat apa ye?
ibu cakap tadi ibu kalau boleh tak nak bagi aku kerja, tapi aku ada pilihan,,
all in my hand! (waah! kelas kau jah! haha)
and aku dapat lagi 1 offer kerja hari ni..
kerja kat tempat lama.
exora bookstore..

masa dlm SG dulu.. kak husni selalu ingatkan kitorang sume..
"bila kita lakukan sesuatu, lakukan kerana Allah..
Lillahitaala.."
dulu aku memang tak faham apa yg kak husni maksudkan tu..(jujur kau jah! hee~)
bila diterangkan  dengan lebih terperinci, baru aku faham..

bila kita buat sesuatu tu mulakan dengan BISMILLAH..
niat kita buat suatu kerja tu hanya untuk mendapatkan redha Allah..
sekarang aku faham.. :)

sekarang, dua-dua kerja yang aku dapat ni insyaAllah akan bantu ekonomi Islam..
cuma tu lah, aku tak buat keputusan lagi..
nanti lah ye.. mungkin aku akan ikut cakap ibu..
(tak payah kerja. yey! :p)
tapi!mungkin juga aku akan bantu agama Allah..
kan Allah ada kata, siapa yang bantu agama ku, aku akn bantu dia.. :)

ok lah, ni antara gambar yang aku rasa bermakna untuk sepanjang sem dua ni.. 
(bukan bermakna gambar yang aku tak masuk kan tu xbermakna plak.. jenuh la aku kalau nak masuk kan semua kan..)


motivation yang aku dapat.. mmg dokek atas pale la..
to A, tqvm.. :)
game ni aku, ana, wani n aiza main time kitorang dah penat study BBM110

study untuk peperiksaan kertas pertama BBM 110
(kata je bahasa melayu. ingat bhasa melayu tak yah  nak  struggle..)

ni kat pantai baru buruk(PBB) tak tau kenapa, tapi aku teringin sangat
nak g sini time tu..
balik tu sakit kepala sebab kena hujan.. huu..~
p/s: tq to farah n amal sbb sudi teman layan kawan awok ni.. :*

ok, ni last pic..
memori kat bilik aku..
*mesti ada yang tertanya2 motif salam lebaran tu kan..
aku pon tertanya2 jgak sbenarnya.. haha..

daa~ wasalam.. :)


Thursday, 14 March 2013

antara dua..

ok, time to type a new entry!
selepas beberapa lama tak berblog kan..

ok, kali ni aku nak cerita yg bertapa confusenye aku sekarang ni..

minggu depan 21hb 3 2013
study week..
dilema nya sekarang ni, aku tak tau nak balik rumah ke tidak..
aku tak tahu kenapa aku boleh dilema sampai macam ni sekali..
teringin sangat nak balik, tapi berat hati..
aku tak tau kenapa aku berat hati nak balik,
tapi yang aku perasan, salah satu sebabya ialah 
aku teringin nak study grup ngan ana..

ye! 2 jwpn yg pasti..
tapi, at the same time, aku nak balik..
sarat sangat dah rindu ni kat ibu ayah & adik-adik aku..

bantu aku ya Allah,,.. :')
ya Allah..
kurniakan aku petunjukMu..
tunjukkan lah apa yang terbaik untuk hambaMu ini
ya Allah..


Friday, 22 February 2013

test dan quiz

kali ni nak cte pasal test.. test.. dan quiz.
daripada hari aku balik hari 2, 
17hb tu pun dah ada quiz business..
selasa pulak, test CTU
Rabu : listening test
khamis pulak test BBM n speed test..
seminggu tu penuh dengan quiz n test

pergh! nampak tak betapa serabut nya otak aku time tu..
(membangau@alasan)
haha..
lau kau study awal-awal, tak de nye jadi serabut mcm 2...
kan?
tak pe lah, semua tu dah lepas..

dan minggu depan, time untuk present.. present,.
and present pulak..
dan lepas tu...
 get ready for final yang dah mengintai-intai dan kenyit-kenyit
mata kat aku tu..
huhu.. (apa-apa je lah kau ni haziqah ooi..)

jadual final exam untuk kos aku..
yang maha penting!
aku tak sabar nak balik,..
(eh, bukan kau baru sampai sini minggu lepas ke?-.-')
haha.. biar lah..
ada aku kesah..
dah kangen bangat ni..
yang kedua maha penting!
aku tak jatuhkan rindu aku kt orang yang salah..
KAN?

hehe.. hm.. ok lah.. tak nak taip lebih2.. 
kang banjir pulak la chendering ni kan..
haha..
wish me luck ok!
assalamualaikum.. :)

Tuesday, 12 February 2013

tganu>KL>perak>selangor :)

 assalamualaikum..
lama tak update blog ni..
hehe..
saat  ni, aku tengah cuti..
cuti tahun baru cina.. apa kaitan kami yang study kt UiTMKT ngan 
tahun baru? entah lah.. haha
dah dapat cuti 2 pun aku dah happy tahap gaban..

aku baru je balik dari perak..
asalnye, dari t'ganu, 
pastu ke berjaya times square hotel 
untuk program generasi 1 santun..
terbaek punya program.. hehe..
lepas 3hari 2 malam kat situ, (orang lain 4hari 3mlm, aku kes special sikit)
hahaha...
aku pun balik perak pulak..
balik kampung...
oooooooo balik kampung.. hehe
n now.. i'm home!
with a lot of assignment!!
n quiz yg menanti aku ahad ni..

gud luck for me! haha..
ok, ni antara pic yg aku ada time program 
GENERASI 1 SANTUN..
one of the GENERASI 1 SANTUN participant..


aku, roomate + ainur
fazira,nabihah, n fatihah
new friendz beb! :)


lepas ceramah, snap a pic!

last day @ berjaya times square hotel!

sebahagian drpd student uitm k.t'ganu..


Monday, 28 January 2013

bahaya ni..

assalamualaikum..
apa khabar korang?
nak luah la kat sini..
aku risau ni, esok nak quiz,
tp.........
tapi....................

adooi... 
mana preparation aku nak menghadap quiz ni..

Ya Allah..
jauhkan lah sifat Malas dalam diri ini ya Allah..

ok, out..
lega lepas meluah..
want to study!
wish me luck beb!

jgn malas2 iqa oooooooi....~!

Wednesday, 16 January 2013

tak de cerita da..

assalamualaikum..
waah.. berabuk blog aku sebab lama dah tak sentuh.. hehe
(ye la tu~)
hm.. ye la.. da tak de cerita aku nak share..
acane..

ni pun saje2 je update 
supaya tak berabuk la konon... hahah

hm, alhamdulillah aku sihat lagi saat  ni. 
alhamdulillah, aku masih diberi peluang untuk bernafas time aku ketuk keyboard ni..
alhamdulillah :)

erm.. tu je la.. aku tak de kisah best nak share la.. hehe..
 ok la, wasalam.. 
senyum sokmo larh!
 :)

like3