Thursday, 25 April 2013

solat sunat istikharah

Assalamualaikum.. 

entri kali ni, nak cerita pasal solat sunat istikharah..
bila cakap pasal istikharah je, sesetengah orang akan fikir buat istikharah ni bila nak kahwin..
haloo sis, haloo bro.. jangan sempitkan fikiran...
istikharah ni bukan untuk berkaitan jodoh je..
istikharah ni dibuat bila kita rasa susah nak buat keputusan.

Ok, entri lepas kan aku cerita yang aku dalam dilema sama ada nak kerja ataupun 
jadi CEO berjaya kat rumah..
alhamdulillah, Allah tu sentiasa ada dengan kita bukan? :)
Aku teringat untuk buat istikharah.
(terus teringat kata dia. Dia cakap, Allah tak nak aku buntu lama2.. alhamdulillah..)

macam mana nak buat? 
macam ni....


jelas ke?

ok, macam ni..

  1. niatkan dalam hati, kita nak kan perunjuk dari Allah supaya kita tak salah buat keputusan.
  2. kalau boleh, sebelum buat istikharah tu, better kita puasa sunat dulu. Sebab masa ni la kita dekat dengan Allah. Masa puasa  ni la kita dah tak larat  nak buat jahat dah. Kita cuma ingat Allah je time puasa ni.. kan?
  3. malam tu, sebelum tidur, ambil wudhuk n solat..
  4. better solat hajat dulu. Kemukakan hajat kita tu kat Allah..
  5. sekarang, baru buat istikharah. Rakaat 1 lepas al-fatihah baca al-kafirun. Rakaat kedua pulak surah al-ikhlas.
  6. lepas solat, perbanyakkan istigfar,wirid lepas tu doa..
  7. time to sleep! :) sebelum tidur, bulat kan niat semoga Allah beri petunjuk dan hidayah untuk kita dapatkan keputusan yang TERBAIK. insyaAllah..
that's all..
p/s: petunjuk dari Allah tu tak semestinya mimpi, gerak hati yang kuat pon ada kalanya tu pun petunjuk Allah..

Wallahua'alam..
Wassalam... :)

Wednesday, 17 April 2013

alhamdulillah.. tamat dah sem 2 + kerja part time

assalamualaikum.. 
alhamdulillah..
yey!! tamat dah sem dua kat UiTM Kuala Terengganu..!
seronok tak terkata bila semuanya dah selesai..
(maksud semua kat sini tu assignment, test, quiz n most important is FINAL)
subhanallah.. sekajapnya masa berlalu.. aku rasa macam baru semalam aku lalu depan UiTMKT
(kenangan masa first time melawat kawasan u)
tup..tup.. dah habis sem dua..
bersyukur pada Mu ya Allah..

sekarang tengah cuti sem..
nak buat apa ye?
ibu cakap tadi ibu kalau boleh tak nak bagi aku kerja, tapi aku ada pilihan,,
all in my hand! (waah! kelas kau jah! haha)
and aku dapat lagi 1 offer kerja hari ni..
kerja kat tempat lama.
exora bookstore..

masa dlm SG dulu.. kak husni selalu ingatkan kitorang sume..
"bila kita lakukan sesuatu, lakukan kerana Allah..
Lillahitaala.."
dulu aku memang tak faham apa yg kak husni maksudkan tu..(jujur kau jah! hee~)
bila diterangkan  dengan lebih terperinci, baru aku faham..

bila kita buat sesuatu tu mulakan dengan BISMILLAH..
niat kita buat suatu kerja tu hanya untuk mendapatkan redha Allah..
sekarang aku faham.. :)

sekarang, dua-dua kerja yang aku dapat ni insyaAllah akan bantu ekonomi Islam..
cuma tu lah, aku tak buat keputusan lagi..
nanti lah ye.. mungkin aku akan ikut cakap ibu..
(tak payah kerja. yey! :p)
tapi!mungkin juga aku akan bantu agama Allah..
kan Allah ada kata, siapa yang bantu agama ku, aku akn bantu dia.. :)

ok lah, ni antara gambar yang aku rasa bermakna untuk sepanjang sem dua ni.. 
(bukan bermakna gambar yang aku tak masuk kan tu xbermakna plak.. jenuh la aku kalau nak masuk kan semua kan..)


motivation yang aku dapat.. mmg dokek atas pale la..
to A, tqvm.. :)
game ni aku, ana, wani n aiza main time kitorang dah penat study BBM110

study untuk peperiksaan kertas pertama BBM 110
(kata je bahasa melayu. ingat bhasa melayu tak yah  nak  struggle..)

ni kat pantai baru buruk(PBB) tak tau kenapa, tapi aku teringin sangat
nak g sini time tu..
balik tu sakit kepala sebab kena hujan.. huu..~
p/s: tq to farah n amal sbb sudi teman layan kawan awok ni.. :*

ok, ni last pic..
memori kat bilik aku..
*mesti ada yang tertanya2 motif salam lebaran tu kan..
aku pon tertanya2 jgak sbenarnya.. haha..

daa~ wasalam.. :)


like3